Verhalen van Toen voor Mensen van Nu - 26 oktober 2016
Verhalen van Toen voor Mensen van Nu - 26 oktober 2016 In bovengenoemde serie worden actuele ontdekkingen en ontwikkelingen rond de Bijbel en christelijk geloven besproken. Eerst is er een uitgebreide inleiding, waarna een gesprek volgt. Respect en luisteren naar elkaar staan centraal.
De komende bijeenkomst is een vervolg op de eerste avond over Erasmus. De eerste keer ging vooral over zijn leven en de tijd waarin hij leefde.
Het jaar 2016 is uitgeroepen tot Erasmusjaar. Waarom?
Het is 500 jaar geleden, dat zijn “Novum Instrumentum” verscheen, de eerste gereviseerde en gedrukte (!) uitgave van het Nieuwe Testament van de Bijbel in de oorspronkelijke Griekse taal. Erasmus had ontdekt dat de Vulgata, de RK- kerkbijbel veel fouten bevatte. De humanistische theologen van de 16e eeuw legden de grondslag voor het wetenschappelijk kritisch onderzoek naar de oorspronkelijke Bijbelse en andere theologische geschriften.
De normen en waarden van onze huidige maatschappij zijn door Erasmus al doordacht. Woorden als twijfel, tolerantie, vrijheid van denken en de vrije wil heeft hij intensief verdedigd.
Ter gelegenheid van dit Erasmusjaar is onlangs in de Sint Janskerk te Gouda, waar de jonge Erasmus heel wat voetstapjes heeft achtergelaten, een nieuw gebrandschilderd raam geplaatst.
Het is van de hand van de glazenier Marc Mulders.
De kunstenaar wil ons daarin op abstracte wijze in verbinding brengen met de denkwereld van Erasmus.