Beleidsplan Diaconie Protestantse Gemeente Midden Westfriesland
De Diaconie van de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland stelt zich ten doel bij te dragen in financiële noden, waarbij pastorale motieven bepalend zijn. Mogelijkheden daartoe worden geboden door financiële resultaten van bezittingen en andere inkomsten.
Onder bezittingen wordt verstaan:
onroerende zaken
deposito-rekeningen
kortlopende tegoeden
genomen hypotheken
andere vermogensvormen.
inkomsten o.a. uit collecten
Om dit blijvend te kunnen doen dient:
het aanwezige vermogen met inachtname van eventuele inflatiecorrecties instant te blijven (goed rentmeesterschap).
Het rendement, mede door verantwoorde beleggingen, zo hoog mogelijk te zijn op lange termijn, teneinde jaarlijks uit de opbrengst van het vermogen zo veel mogelijk middelen ter beschikking te hebben.
Opmerking: Onroerende zaken als landerijen zullen een belangrijk deel van het vermogen vormen. Op de lange termijn blijkt dit, ondanks het wat lagere rendement op korte termijn een verantwoorde zaak. Vervreemden van vrij van pacht komend land moet kunnen, doch compensatie door aankoop van verpacht land dient daarbij te worden overwogen.
Financiële noden.
Het aandachtsgebied voor bijdrage in financiële noden wordt verdeeld in drie gebieden, t.w. plaatselijk (werkgebied Protestantse gemeente Midden Westfriesland), landelijk en wereldwijd. Per jaar wordt bekeken of de betrokken instellingen, welke voorgaand jaar een financiële bijdrage hebben ontvangen, nog bestaan, of de doelstelling nog in overeenstemming is met het bijdragebeleid van de Diaconie, en een zodanige financiële positie hebben, dat een bijdrage van de Diaconie nog op zijn plaats is. Tevens wordt gebruik gemaakt van de richtlijnen, welke de PKN uitgeeft.
Plaatselijk hebben de volgende acties o.a. onze aandacht: attenties voor zieken, bejaarden en gehandicapten, kerkelijk jeugd- en jongerenwerk, ziekenwerk, vakantie- en recreatiewerk voor ouderen en gehandicapten. Hiertoe dient door een open overlegsituatie met de Kerkrentmeesters steeds zekerheid te bestaan over de benutting van de mogelijkheden en inzet tot het verkrijgen en beheren van de “levende” inkomsten van voornoemd college. Overige in aanmerking komende personen of instellingen voor ondersteuning zullen ook door inbreng (en door een goed contact met) van de ouderlingen bepaald dienen te worden.
Doelstelling van het lenigen van financiële noden. Aanzet. Het aandachtsgebied voor bijdrage in financiële noden wordt verdeeld in drie gebieden, t.w. plaatselijk,(werkgebied Protestantse Gemeente Midden Westfriesland), landelijk en wereldwijd. Per jaar wordt bekeken of de betrokken instellingen, welke voorgaand jaar een financiële bijdrage hebben ontvangen, nog bestaan, of de doelstelling nog in overeenstemming is met het bijdragebeleid van de Diaconie, en een zodanige financiële positie hebben, dat een bijdrage van de Diaconie nog op zijn plaats is. Tevens wordt gebruik gemaakt van de richtlijnen, welke de PKN uitgeeft. Plaatselijk hebben de volgende acties o.a. onze aandacht: Attenties voor zieken, bejaarden en gehandicapten, kerkelijk jeugd- en jongerenwerk, ziekenwerk, vakantie- en recreatiewerk voor ouderen en gehandicapten. Hiertoe dient door een open overlegsituatie met de Kerkrentmeesters steeds zekerheid te bestaan over de benutting van de mogelijkheden en inzet tot het verkrijgen en beheren van de “levende” inkomsten van voornoemd college.
Overige in aanmerking komende personen of instellingen voor ondersteuning zullen ook door inbreng (en door een goed contact met) van de ouderlingen bepaald dienen te worden.
Samenstelling college De diakenen van de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland vormen het college van diakenen, dat leiding geeft aan het diaconale leven van de gemeente.
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
AANKOMENDE DIENST Hoogwoud 4 mei 2025
Aanvang:
10.00u
Voorgangers:
Ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer en Pastor Jan Verbruggen
Over de dienst:
Dit jaar vieren wij dat 80 jaar geleden Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. De groep mensen die zich de Bevrijdingsdag herinnert wordt steeds kleiner.
Een goede vriend van mij vertelde over zijn ervaring van de hongerwinter in Amsterdam. Hij was toen tien jaar. Hij overleefde de hongerwinter ter nauwer nood. Hij kwam na de oorlog bij twee gastgezinnen op het platteland weer op krachten.
Helaas zijn er nu weer veel mensen die gebukt gaan onder oorlog. Mensen van wie de huizen vernietigd worden, die honger lijden, die naaste familieleden verliezen, …
En wij …? Wij mogen leven in vrijheid! Wij zijn daar onze bevrijders dankbaar voor. Ook zijn wij dankbaar voor onze landgenoten die in verzet kwamen tegen de bezetter.
Op 4 mei herdenken wij de omgekomen bevrijders en verzetsmensen, in het bijzonders de slachtoffers uit onze eigen gemeenschap. De slachtoffers van het verzet vereren wij met het plaatsen van een lichtje bij hun foto tijdens de dienst.
Deze oecumenisch viering is op zondag 4 mei om 10 uur in de PKN-kerk op de terp in Hoogwoud.