Hoogwoud Voorganger(s): mw. Birgit Jaarsma uit Leiden Organist: Cilia Koenis-Gerdes
Inleiding op de overdenking
Biografie Birgit Jaarsma-Mollers (1 september 1971)
De rode draad in mijn eerder afgelegde studies is ‘de mens in de marge’. Tijdens mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium (Music Education) volgde ik in de avonduren colleges Orthopedagogiek in Leiden. Beide studies heb ik gecombineerd in een promotieonderzoek gericht op het leren lezen van muzieknotatie bij kinderen met dyslexie en dyscalculie. Het was het eerste wetenschappelijk onderzoek ter wereld op dit gebied. Tijdens dit promotie-onderzoek was ik ook begonnen aan een studie Theologie, omdat daar mijn hart lag. Dit bleek echter praktisch en financieel niet haalbaar. Sinds 2009 heb ik mijn eigen praktijk voor orthopedagogiek in Leiden, waar ik bewust buiten de kaders van de GGZ regels werk. Via een post master heb ik mij nog verder gespecialiseerd tot therapeut, waarbij ik heb gekozen voor specialisatie schematherapie en traumastoornissen.
Van jongs af heb ik een levend geloof waarin God en Jezus dagelijks aanwezig zijn. De bijbel zie ik als een bundel; ‘hoe met elkaar te leven op aarde, in 66 delen’, aan mij om dat te vertalen naar eigentijdse taal. De Bijbel lees ik zowel theologisch, vrijzinnig, psychologisch als vanuit de Joodse traditie. Naast historische en geïnspireerde verhalen, zijn het voor mij vooral (metaforisch gesproken) kookrecepten, bijsluiters, handboeken of ikea bouwinstructies; ‘Hoe te zijn en wat te doen’. Het meest adaptieve boek ter wereld want elke dag is hetzelfde verhaal weer anders.
Inmiddels studeer ik weer theologie aan de PThU. Ik ben niet geroepen maar geschreeuwd, zeg ik vaak grappend, als mensen mij vragen waarom ik Theologie studeer. Geloven is voor mij ‘doen’. De waardigheid van ieder mens vooropstellen en de ander onvoorwaardelijk liefhebben met Jezus als voorbeeld. Het ego temmen en ruimte maken voor dat wat groter is dan ikzelf, een hele klus mag ik wel zeggen. Naast studie Theologie en 2 dagen praktijk, werk ik 1 dag voor de diaconie in Leiden als grafisch vormgever en Communicatie. Nu ik (eindelijk) als predikant kan werken voel ik mij als een gezegende vis in het levende water.
Voorgangers:
Ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer en Pastor Jan Verbruggen
Over de dienst:
Dit jaar vieren wij dat 80 jaar geleden Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. De groep mensen die zich de Bevrijdingsdag herinnert wordt steeds kleiner.
Een goede vriend van mij vertelde over zijn ervaring van de hongerwinter in Amsterdam. Hij was toen tien jaar. Hij overleefde de hongerwinter ter nauwer nood. Hij kwam na de oorlog bij twee gastgezinnen op het platteland weer op krachten.
Helaas zijn er nu weer veel mensen die gebukt gaan onder oorlog. Mensen van wie de huizen vernietigd worden, die honger lijden, die naaste familieleden verliezen, …
En wij …? Wij mogen leven in vrijheid! Wij zijn daar onze bevrijders dankbaar voor. Ook zijn wij dankbaar voor onze landgenoten die in verzet kwamen tegen de bezetter.
Op 4 mei herdenken wij de omgekomen bevrijders en verzetsmensen, in het bijzonders de slachtoffers uit onze eigen gemeenschap. De slachtoffers van het verzet vereren wij met het plaatsen van een lichtje bij hun foto tijdens de dienst.
Deze oecumenisch viering is op zondag 4 mei om 10 uur in de PKN-kerk op de terp in Hoogwoud.