Verhalen van Toen voor Mensen van Nu - 21 september 2016
Verhalen van Toen voor Mensen van Nu - 21 september 2016 In bovengenoemde serie worden actuele ontdekkingen en ontwikkelingen rond de Bijbel en christelijk geloven besproken. Eerst is er een uitgebreide inleiding, waarna een gesprek volgt. Respect en luisteren naar elkaar staan centraal.
In de eerste bijeenkomst in het nieuwe seizoen staan we stil bij Erasmus.
Het jaar 2016 is in Gouda en Bazel uitgeroepen tot Erasmusjaar. Maar waarom? Heeft het iets te maken met zijn geboorte- of sterfjaar? Nee. Het is dit jaar 500 jaar geleden dat zijn hoofdwerk “Novum Instrumentum” in druk verscheen.
Erasmus deed als eerste wetenschappelijk werk in het historisch kritisch onderzoek naar klassieke bronnen. Erasmus was katholiek, maar geen “gehoorzame zoon der kerk”. Hij schreef geboren te zijn in Rotterdam, maar dat wordt betwijfeld.
Hij schreef veel boeken, maar de meeste belandden op de “Index”, de lijst van door de kerk verboden boeken.
Hij reisde veel, was in heel Europa bekend bij paus en koningen, maar stierf miskend en eenzaam. Hij was humanist, maar niet de grondlegger van het 'Humanistisch Verbond'.
Voorgangers:
pastor Jan Verbruggen en Coby Ruarus
m.m.v. koor Westfries Ecclesia
Over de dienst:
Dit jaar is het thema van de Vredesweek ‘Samen voor Vrede. Nu!’.
In een tijd waarin berichten over oorlog in het buitenland weer bovenaan de nieuwspagina’s staan en ook in Nederland de onvrede en onverdraagzaamheid toeneemt, is het belangrijk om door het hele land een licht te laten schijnen op de urgentie en het belang van vredeswerk. Inclusieve en blijvende vrede vraagt meer, het is daarom ook onze taak om na te denken over de toekomst en de grote vragen. Hoe komen wij tot nieuwe perspectieven op blijvende vrede in het Midden-Oosten, Oekraïne en zoveel andere plaatsen in de wereld? Wat is de invloed van klimaatverandering op conflicten overal in de wereld? Hoe bestrijden wij polarisatie en onvrede in ons eigen land? Moge onze vredesviering bijdrage aan het denken over deze vraagstukken.
ANBI-gegevens
Via de volgende links komt u snel bij de ANBI-gegevens van onze gemeente.