Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het zit met de kleur van het kleed dat over de liturgische tafel (of avondmaalstafel) hangt.
En wat de naam is van dat gekleurde kleed over deze tafel? Om met het laatste te beginnen; we noemen dit gekleurde kleed een “antependium” wat voorhangsel betekent.
De kleuren die we gebruiken zijn groen, rood, paars en wit. Deze kleur is afhankelijk van de tijd van het jaar. Eind november dit jaar - als de eerste Advent begint - zult u de kleur van het kleed zien veranderen van groen naar paars en met de kerst naar wit. Vanuit het verleden werd aan kleuren een betekenis gegeven.
Wit staat voor zuiverheid.
Paars voor inkeer, rouw.
Rood is de kleur van het bloed, maar ook de kleur van het vuur, van de Geest.
Groen is de kleur van de hoop, van groei, van toekomst.
Naast de motieven die op de kleden zijn aangebracht, vertellen de kleuren zo hun eigen verhaal.
Wit is de kleur van de paastijd tot aan Pasen toe. Maar ook Kerstmis, de Epifanie (de verschijning van de Heer/Driekoningen op 6 januari), zijn witgekleurd.
Paars is de kleur voor Adventstijd (tijd vóór Kerst) en voor de veertigdagentijd naar Pasen (vanaf Aswoensdag). Het staat voor boete en inkeer, voorbereiding, rouw, ingetogenheid.
Rood wordt daarom gebruikt bij Pinksteren en bij vieringen waarin de Geest centraal staat. Bijvoorbeeld bij de intrede of de uitzending van een predikant of de bevestiging van kerkelijke ambtsdragers. Ook bij een jubileum van de kerk wordt deze kleur vaak gebruikt.
Groen wordt gebruikt tussen Epifanie (Feest van de verschijning/Driekoningen op 6 januari) en de eerste zondag in de veertigdagen-tijd. Ook tussen Pinksteren en de eerste Advent gebruiken we groen. Het grootste deel van het jaar is het groene kleed dus in gebruik.
Voorgangers:
pastor Jan Verbruggen en Coby Ruarus
m.m.v. koor Westfries Ecclesia
Over de dienst:
Dit jaar is het thema van de Vredesweek ‘Samen voor Vrede. Nu!’.
In een tijd waarin berichten over oorlog in het buitenland weer bovenaan de nieuwspagina’s staan en ook in Nederland de onvrede en onverdraagzaamheid toeneemt, is het belangrijk om door het hele land een licht te laten schijnen op de urgentie en het belang van vredeswerk. Inclusieve en blijvende vrede vraagt meer, het is daarom ook onze taak om na te denken over de toekomst en de grote vragen. Hoe komen wij tot nieuwe perspectieven op blijvende vrede in het Midden-Oosten, Oekraïne en zoveel andere plaatsen in de wereld? Wat is de invloed van klimaatverandering op conflicten overal in de wereld? Hoe bestrijden wij polarisatie en onvrede in ons eigen land? Moge onze vredesviering bijdrage aan het denken over deze vraagstukken.
ANBI-gegevens
Via de volgende links komt u snel bij de ANBI-gegevens van onze gemeente.