PKN
Protestantse Gemeente Midden Westfriesland
 
Kerken en kerkdiensten Kerken en kerkdiensten

Elke zondag wordt er beurtelings gekerkt in een van de vier kerken waarin onze gemeente haar zondagse eredienst houdt, d.w.z. in de Nederlands Hervormde Kerk in Hensbroek; in ´t Kerkhuys in Spanbroek  in de Nederlands Hervormde Kerk in Hoogwoud of de Hervormde kerk in Abbekerk. Incidenteel vindt soms een kerkdienst plaats in de protestantse kerk in Aartswoud.

Meer uitgebreide informatie over deze kerken, alsmede de adressen vindt u in het menu onder 'Kerkgebouwen'.

Normaal begint de zondagse eredienst om 10.00 uur, tenzij in de agenda anders wordt aangegeven. 's-Zondags wordt door de ouderling van dienst meegedeeld waar de kerkdienst de volgende week wordt gehouden.


Na de zondagse eredienst is er altijd gezamenlijk koffiedrinken. Alle aanwezige kerkgangers zijn daarbij van harte welkom
 
De kleuren van het Antependium De kleuren van het Antependium

Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het zit met de kleur van het kleed dat over de liturgische tafel (of avondmaalstafel) hangt.
En wat de naam is van dat gekleurde kleed over deze tafel? Om met het laatste te beginnen; we noemen dit gekleurde kleed een  “antependium”  wat voorhangsel betekent.
 
De kleuren die we gebruiken zijn groen, rood, paars en wit. Deze kleur is afhankelijk van de tijd van het jaar. Eind november dit jaar - als de eerste Advent begint - zult u de kleur van het kleed zien veranderen van groen naar paars en met de kerst naar wit. Vanuit het verleden werd aan kleuren een betekenis gegeven.
 
Wit staat voor zuiverheid.
Paars voor inkeer, rouw.
Rood is de kleur van het bloed, maar ook de kleur van het vuur, van de Geest.
Groen is de kleur van de hoop, van groei, van toekomst.
 
Naast de motieven die op de kleden zijn aangebracht, vertellen de kleuren zo hun eigen verhaal.
 
Wit is de kleur van de paastijd tot aan Pasen toe. Maar ook Kerstmis, de Epifanie (de verschijning van de Heer/Driekoningen op 6 januari), zijn witgekleurd.
Paars is de kleur voor Adventstijd (tijd vóór Kerst) en voor de veertigdagentijd naar Pasen (vanaf Aswoensdag). Het staat voor boete en inkeer, voorbereiding, rouw, ingetogenheid.
Rood wordt daarom gebruikt bij Pinksteren en bij vieringen waarin de Geest centraal staat. Bijvoorbeeld bij de intrede of de uitzending van een predikant of de bevestiging van kerkelijke ambtsdragers. Ook bij een jubileum van de kerk wordt deze kleur vaak gebruikt.
Groen wordt gebruikt tussen Epifanie (Feest van de verschijning/Driekoningen op 6 januari) en de eerste zondag in de veertigdagen-tijd. Ook tussen Pinksteren en de eerste Advent gebruiken we groen. Het grootste deel van het jaar is het groene kleed dus in gebruik.

 
 
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
 
AANKOMENDE DIENST - 26 maart 2023

Abbekerk
26 maart 2023

Aanvang: 

10.00u

Voorganger:
ds. Désirée Woudt


GEEN LIVESTREAM

  meer
 
ANBI-gegevens


Via de volgende links komt u snel bij de ANBI-gegevens van onze gemeente.
 

ANBI - Kerkrentmeesters
ANBI - Diaconie

 
Voedselacties

Klik op onderstaande logo's
voor meer informatie 

 

Kijk ook eens in de webshop van Dorcas:


--------------------------


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.