PKN
Protestantse Gemeente Midden Westfriesland
 
De kleuren van het Antependium De kleuren van het Antependium

Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het zit met de kleur van het kleed dat over de liturgische tafel (of avondmaalstafel) hangt.
En wat de naam is van dat gekleurde kleed over deze tafel? Om met het laatste te beginnen; we noemen dit gekleurde kleed een  “antependium”  wat voorhangsel betekent.
 
De kleuren die we gebruiken zijn groen, rood, paars en wit. Deze kleur is afhankelijk van de tijd van het jaar. Eind november dit jaar - als de eerste Advent begint - zult u de kleur van het kleed zien veranderen van groen naar paars en met de kerst naar wit. Vanuit het verleden werd aan kleuren een betekenis gegeven.
 
Wit staat voor zuiverheid.
Paars voor inkeer, rouw.
Rood is de kleur van het bloed, maar ook de kleur van het vuur, van de Geest.
Groen is de kleur van de hoop, van groei, van toekomst.
 
Naast de motieven die op de kleden zijn aangebracht, vertellen de kleuren zo hun eigen verhaal.
 
Wit is de kleur van de paastijd tot aan Pasen toe. Maar ook Kerstmis, de Epifanie (de verschijning van de Heer/Driekoningen op 6 januari), zijn witgekleurd.
Paars is de kleur voor Adventstijd (tijd vóór Kerst) en voor de veertigdagentijd naar Pasen (vanaf Aswoensdag). Het staat voor boete en inkeer, voorbereiding, rouw, ingetogenheid.
Rood wordt daarom gebruikt bij Pinksteren en bij vieringen waarin de Geest centraal staat. Bijvoorbeeld bij de intrede of de uitzending van een predikant of de bevestiging van kerkelijke ambtsdragers. Ook bij een jubileum van de kerk wordt deze kleur vaak gebruikt.
Groen wordt gebruikt tussen Epifanie (Feest van de verschijning/Driekoningen op 6 januari) en de eerste zondag in de veertigdagen-tijd. Ook tussen Pinksteren en de eerste Advent gebruiken we groen. Het grootste deel van het jaar is het groene kleed dus in gebruik.

terug
 
 
STARTDIENST 1 oktober 2023

HOOGWOUD
STARTZONDAG

1 oktober 2023

Aanvang kerkdienst: 
10.00u 

Voorganger:
ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer


LIVESTREAM
vanaf 09.55u

 
Aanvang lezing:
14.00 uur

Voorganger:
ds. A. van der Wal

Klik HIER voor meer informatie over deze dag
 
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
 
ANBI-gegevens


Via de volgende links komt u snel bij de ANBI-gegevens van onze gemeente.
 

ANBI - Kerkrentmeesters
ANBI - Diaconie

 
Voedselacties

Klik op onderstaande logo's
voor meer informatie 

 

Kijk ook eens in de webshop van Dorcas:


--------------------------


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.