Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het zit met de kleur van het kleed dat over de liturgische tafel (of avondmaalstafel) hangt.
En wat de naam is van dat gekleurde kleed over deze tafel? Om met het laatste te beginnen; we noemen dit gekleurde kleed een “antependium” wat voorhangsel betekent.
De kleuren die we gebruiken zijn groen, rood, paars en wit. Deze kleur is afhankelijk van de tijd van het jaar. Eind november dit jaar - als de eerste Advent begint - zult u de kleur van het kleed zien veranderen van groen naar paars en met de kerst naar wit. Vanuit het verleden werd aan kleuren een betekenis gegeven.
Wit staat voor zuiverheid.
Paars voor inkeer, rouw.
Rood is de kleur van het bloed, maar ook de kleur van het vuur, van de Geest.
Groen is de kleur van de hoop, van groei, van toekomst.
Naast de motieven die op de kleden zijn aangebracht, vertellen de kleuren zo hun eigen verhaal.
Wit is de kleur van de paastijd tot aan Pasen toe. Maar ook Kerstmis, de Epifanie (de verschijning van de Heer/Driekoningen op 6 januari), zijn witgekleurd.
Paars is de kleur voor Adventstijd (tijd vóór Kerst) en voor de veertigdagentijd naar Pasen (vanaf Aswoensdag). Het staat voor boete en inkeer, voorbereiding, rouw, ingetogenheid.
Rood wordt daarom gebruikt bij Pinksteren en bij vieringen waarin de Geest centraal staat. Bijvoorbeeld bij de intrede of de uitzending van een predikant of de bevestiging van kerkelijke ambtsdragers. Ook bij een jubileum van de kerk wordt deze kleur vaak gebruikt.
Groen wordt gebruikt tussen Epifanie (Feest van de verschijning/Driekoningen op 6 januari) en de eerste zondag in de veertigdagen-tijd. Ook tussen Pinksteren en de eerste Advent gebruiken we groen. Het grootste deel van het jaar is het groene kleed dus in gebruik.
Voorgangers:
Ds. Sylvia Neuféglise-Vermeer en Pastor Jan Verbruggen
Over de dienst:
Dit jaar vieren wij dat 80 jaar geleden Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. De groep mensen die zich de Bevrijdingsdag herinnert wordt steeds kleiner.
Een goede vriend van mij vertelde over zijn ervaring van de hongerwinter in Amsterdam. Hij was toen tien jaar. Hij overleefde de hongerwinter ter nauwer nood. Hij kwam na de oorlog bij twee gastgezinnen op het platteland weer op krachten.
Helaas zijn er nu weer veel mensen die gebukt gaan onder oorlog. Mensen van wie de huizen vernietigd worden, die honger lijden, die naaste familieleden verliezen, …
En wij …? Wij mogen leven in vrijheid! Wij zijn daar onze bevrijders dankbaar voor. Ook zijn wij dankbaar voor onze landgenoten die in verzet kwamen tegen de bezetter.
Op 4 mei herdenken wij de omgekomen bevrijders en verzetsmensen, in het bijzonders de slachtoffers uit onze eigen gemeenschap. De slachtoffers van het verzet vereren wij met het plaatsen van een lichtje bij hun foto tijdens de dienst.
Deze oecumenisch viering is op zondag 4 mei om 10 uur in de PKN-kerk op de terp in Hoogwoud.