Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Midden Westfriesland
 
 
Abbekerk Abbekerk

Hervormde Kerk in Abbekerk
Dorpsstraat 42
1657AC Abbekerk 


Beschrijving Hervormde Kerk
Eenbeukige kerk bestaande uit een schip, waarvan de muren eind XVI of begin XVI uit secundair gebruikt materiaal zijn opgetrokken en de kap in de 17e of 18e eeuw is vernieuwd, en uit een vijfzijdig gesloten even breed koor van twee traveeën, waarvan de kap origineel is, het tongewelf in 1756 vernieuwd werd en de kraagstenen in de sluiting het vermoeden wettigen, dat het koor een eindweegs in de 16e eeuw ontstaan is. Herenbank 1728, tochtportaal met renaissancistisch ornament, gedateerd 1838 (sic); drie kleine koperen kronen, XVII. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1865 gemaakt door H. Knipscheer.

Beschrijving Toren

De toren, die blijkens een gevelsteen uit 1656 dateert, gaat met twee slechts minimale versnijdingen op, vertoont in de derde geleding aan elke zijde twee smalle rondbogige gesloten galmgaten en heeft aan de voet van de kennelijk later vernieuwde bakstenen spits een waarschijnlijk oorspronkelijke balustrade. Klokkenstoel met klok van Fremy, 1684, diam. 103 cm en mechanische torenuurwerk, 17de eeuw, is buiten gebruik gesteld.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


Op 1 juli 2021 is het kerkgebouw door de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland overgedragen aan de stichting Cultuurhuis ABBEkerk. 

 
terug
 
 
 
 
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
 
ANBI-gegevens


Via de volgende links komt u snel bij de ANBI-gegevens van onze gemeente.
 

ANBI - Kerkrentmeesters
ANBI - Diaconie

 
MEDITATIES

Klik op de afbeelding

 
 
Voedselacties

Klik op onderstaande logo's
voor meer informatie 

 

Kijk ook eens in de webshop van Dorcas:


--------------------------


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.