Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Midden Westfriesland
 
 
Hensbroek Hensbroek

Hervormde kerk
Kerkweg 2
1711 RS Hensbroek

De kerk is indertijd voorzien van een nieuw orgel, aangezien restauratie van het oude orgel alleen maar met heel veel kosten gepaard zou gaan. Het nieuwe orgel is een klein orgel met een klassiek geluid dat een plaats heeft gekregen naast het oude orgel. In de kerk vinden regelmatig kooruitvoeringen plaats en soms wordt er een expositie gehouden. Beschrijving Hervormde kerk
Eenbeukig, vijfzijdig gesloten dorpskerkje, in 1657-'58 in gotische trant gebouwd. Rondboogvensters; inwendig gedrukt tongewelf. Boven de voormalige doorgang naar de toren stichtingssteen 1657. Preekstoel 1631; twee door latere toevoegingen gewijzigde herenbanken; doophek XVII, koperen doopboog en drie blakerarmen XVII B; drie grote koperen kronen, waarvan een twaalf en twee zestienarmig XVII; psalmbordje XVII.

Beschrijving toren
Bijna geheel ingebouwde toren; de westgevel versierd met een doorgaand spaarveld, waarbinnen een nisvormig spaarveld dat correspondeert met de kerkvensters en daarboven een langgerekt spaarveld, waarin bovenin de galmgaten zijn opgenomen. Ingesnoerde spits. Klokkenstoel met klok van Everardus Splinter, 1637, diam. 109,7 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1940. 

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 


Sinds 1 november 2019 is de Stichting Vrienden Hensbroeker Kerk eigenaar van de kerk geworden. Op de website  http://www.hensbroekerkerk.nl, is een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis te vinden. Ook de diverse activiteiten worden hier nader belicht.

terug
 
 
 
 
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
 
ANBI-gegevens


Via de volgende links komt u snel bij de ANBI-gegevens van onze gemeente.
 

ANBI - Kerkrentmeesters
ANBI - Diaconie

 
MEDITATIES

Klik op de afbeelding

 
 
Voedselacties

Klik op onderstaande logo's
voor meer informatie 

 

Kijk ook eens in de webshop van Dorcas:


--------------------------


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.