Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Midden Westfriesland
 
 
Spanbroek Spanbroek

´t Kerkhuys
Spanbroekerweg 37
1715 GH Spanbroek

Beschrijving Hervormde kerk
Een zeven traveeën diepe eenschepige kerk met vijfzijdige sluiting en een geheel vernieuwde toren. Het muurwerk en de steunberen geheel gepleisterd. Inwendig een gestuct gewelf onder een oudere tongewelf-constructie. Het gebouw is blijkens een bouwnaad op de overgang tussen de vierde en vijfde travee in twee perioden opgetrokken, XV/XVI. Preekstoel XVIIb- Doophek, waarop twee koperen doopbogen, XVIIIa; geheel origineel eenklaviers orgel, in 1779 gemaakt door J. Strumphler; een herenbank XVII; een voorzangerslezenaar 1694; tegen de koorsluiting een marmeren epitaaf, aangebracht voor Johannes van Gheel, 1668, gebeeldhouwd door R.Verhulst.

Beschrijving Toren
Alleen de oostmuur in het benedenste gedeelte, waar de dichtgezette doorgang naar de kerk is te zien, is oud.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


Na de restauratie in 1998/2000 beschikt het gebouw over een aula. De kerk is door de verbouwing tot een multifunctioneel gebouw gemaakt. Regelmatig vinden naast muziekuitvoeringen, optredens van zangkoren, vergaderingen en recepties plaats. Ook burgerlijke huwelijken kunnen in deze kerk worden gesloten. 

Op de website van het Kerkhuys, http://www.kerkhuys.nl, is een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis te vinden. Ook de diverse activiteiten worden hier nader belicht.

interieur
terug
 
 
 
 
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
 
ANBI-gegevens


Via de volgende links komt u snel bij de ANBI-gegevens van onze gemeente.
 

ANBI - Kerkrentmeesters
ANBI - Diaconie

 
MEDITATIES

Klik op de afbeelding

 
 
Voedselacties

Klik op onderstaande logo's
voor meer informatie 

 

Kijk ook eens in de webshop van Dorcas:


--------------------------


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.